De geschiedenis van WordPress

Meer dan 140 miljoen websites maken gebruik van WordPress. Het is daarmee veruit het populairste self-hosted blogging platform ter wereld.

De afgelopen 10 jaar hebben duizenden mensen over de hele wereld meegeholpen om dit gratis en open source weblog programmaatje om te toveren tot een volledig en zeer krachtig Content Management Systeem (CMS). WordPress is uitgegroeid tot een betrouwbare basis voor elk soort project, van eenvoudige websites en weblogs tot media platformen en stabiele e-commerce sites met duizenden pagina’s.

De basis van WordPress ligt bij de Franse programmeur Michel Valdrighi, hij lanceerde in 2001 een mini blogprogramma genaamd b2. Na een jaar stopte hij alweer met dit project omdat hij er geen heil in zag en richtte zich op andere projecten.

Begin 2003 gebruikte Matt Mullenweg, een beginnend student, de b2 software om foto’s te publiceren en af en toe te bloggen. In één van die blogs liet hij doorschemeren dat hij wel een fork zou willen maken van het b2 project.

Een fork is een softwareontwikkelingsproject dat gebaseerd is op een eerdere code. Vaak gaat het bij forks om afsplitsingen binnen de open-source community.
En zo geschiedde het ook. Matt ging samen met Mike Little, nu eigenaar van Zed1, aan de slag en zo ontstond WordPress. De officiële release van de allereerste versie kwam in mei 2003. Vanaf dag 1 was meteen duidelijk dat het een hit zou worden, Team WordPress breidde zich daarom ook razendsnel uit, waaronder ook de terugkeer van de vader van deze software Valdrighi.

In April 2004 lanceerde het “WordPress Team, samen met ontwikkelaar Dougal Campbell, een hub die automatisch een nieuw bericht of update aanmeldde bij de blog zoekmachines, ze noemde het Ping-O-Matic.

Enkele maanden later kwam er, door een fatale fout van de grootste WordPress concurrent, een immense groei in het aantal gebruikers. Movable Type was tot die tijd een zeer populair blogplatform. Echter, zij besloten van de één op andere dag geld te vragen om het platform te mogen downloaden. Een fatale fout. Duizenden gebruikers pikten dit niet en stapte massaal over naar WordPress.

Maandelijks bekijken meer dan honderden miljoenen mensen miljarden miljard WordPress-pagina's, verspreid over ongeveer meer dan 140 miljoen websites. Veel? Ja, maar nóg indrukwekkender is de snelheid waarmee dit hyperfenomeen door het dak knalt. Elke dag worden er plusminus 100.000 nieuwe WordPress websites gelanceerd! Het punt is duidelijk: WordPress is bezig met een glorieuze strijd voor werelddominantie met de snelheid van het licht.

  • temati-grey
  • samira rafaela-grey
  • VTG-grey
  • Orthoklinika-grey
  • Ophetstrand-grey
  • Greenwhat-grey
  • Green-compliance-grey
  • Bui Loempia-grey
  • ADS-grey
  • 2Donkey-grey